Pajeri Epal Hijau
Bahan-bahannya:
8 biji epal hijau (jgn buang kulit, potong 6@epal)
Bahan penumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & cengkih)
2 biji Bawang besar *
5 ulas bawang putih *
Halia sebesar ibujari *
* Dikisar bersama, tapi kalau nak simpan lebihannya kisar asing2
1 senduk kerisek
1 biji kelapa( santan)
3-4 sudubesar rempah kari
minyak untuk menumis
Sedikit garam
Gula pasir/gula merah/kabung(ikut manis yang dikehendaki)
Cara-caranya:
Panaskan minyak
Tumis bahan penumis (4 sekawan) sehingga naik bau
masukkan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau
masukkan rempah kari dan masak sehingga pecah minyak
campurkan santan & biarkan menggelegak seketika
masukkan epal hijau dan gaul rata
Letakkan kerisek, garam & gula
Gaul sebati dan masak sehingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat
* Jangan masukkan epal terlalu awal untuk mengelakkan epal layu sangat
Ayam Golek Bulu Balik
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (Jgn dipotong)
Sos Tiram*
2 inci Halia*
2 biji Bawang Besar*
4 ulas Bawang putih*
3 batang Serai*
1 sudubesar Lada hitam*
3 sudubesar Rempah serbuk kari*
Gula pasir/gula merah/kabung (ikut citarasa)
Garam*
1 senduk santan
# Beberapa labu bawang putih untuk membuat BULU BALIK.
# Pilih ulas yang besar dan hiris-hiris lebar
# Goreng sehingga garing dan wangi
# Susun di atas ayam golek yang telah disapu sos , seperti bulu ayam
Cara-caranya:
- Campurkan semua bahan-bahan* dan dikisar halus
- Perapkan ayam selama 1/2 jam bersama bahan-bahan yang dikisar tadi
- Setelah 1/2 jam, keluarkan ayam dari bahan perapan dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas timah/aluminium foil.
- Bakar ayam selama 45 minit atau sehingga masak
- Masak air perapan ayam tadi di atas api yang sederhana dan campurkan 1 senduk santan untuk dijadikan sos. Kacau sehingga sebati dan pekat
- Setelah ayam betul2 masak, angkat dan hias
- Sapukan sos diseluruh badan ayam tadi, dan disusun bawang putih yang telah digoreng tadi untuk menjadi bulunya...
- Setelah selesai, sedia untuk dihidangkan (BOLEH DIJADIKAN LAUK PENGANTIN)
Nasi Tomato
Bahan-bahannya:
Minyak sapi
Majerin
Minyak
(Secukupnya untuk menumis)
Bahan penumis (4 sekawan)
1/2 senduk halia kisar
1/2 senduk bawang putih kisar
1 senduk bawang besar kisar
1 biji tomato - potong dadu
1 kg beras Basmathi/boleh ditukarkan dengan beras Siam
2 helai daun pandan (disimpul)
Air secukupnya
1 tin kecil tomato puree
Garam secukupnya
1/2 tin susu cair ( masukkan bila air nasi hampir kering)
Cara-caranya:
- Basuh beras dan toskan
- cairkan majerin & minyak sapi bersama minyak
- tumis bahan penumis
- masukkan bahan2 yang dikisar dan tumis lagi hingga naik bau
- campurkan tomato dan kacau rata dan sedikit layu
- masukkan beras yang dibasuh tadi bersama daun pandan dan digaul rata
- Tuangkan air ke dalam beras dan digaul rata lagi
- masukkan tomato puree dan garam
- masak nasi di atas dapur #(Petua untuk mendapatkan nasi yang tidak berkerak, nasi kena sentiasa dikacau semasa memasaknya)
- Apabila nasi hampir kering, baru dituangkan susu cair ke dalamnya
- Kemudian periuk diangkat dan dimasak pula menggunakan rice cooker sehingga masak
- Jangan lupa dikacau rata nasi supaya masaknya rata
Hidangkan NASI TOMATO bersama PAJERI EPAL HIJAU & AYAM GOLEK BULU BALIK
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment