Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Wednesday, 20 April 2011

Spaghetti bersos cendawan ala-ala Mamanur



Bahan-bahannya:

Spaghetti jenama San Remo 1 paket (500gm)-rebus bersama 1 ½  suduteh garam dan minyak  3  sudubesar
Bawang putih 7 ulas (cincang)
Bawang besar 1 biji (hiris kecil)
Cili kisar 2-3 sudubesar ikut suka
Cili benggala 1 ( ptg dadu)/karot/batang saderi (potong dadu)
Tomato 2 (ptg dadu)
Sos spaghetti berperisa cendawan(jenama Kimball) 1 botol
Sos tomato (jenama Kimball) 5 sudubesar/(ikut suka masam yg kita kehendaki)
Cili hijau 2 biji (buang biji dan hiris nipis)
Cube ayam 1 ketul
Serbuk perasa 1 suduteh (optional)
Gula 3 sudubesar (seimbangkan dengan masam tomato)
Daun sup & bawang (hiris)
Cili merah 2 (hiris)
Bawang goreng segenggam
Air ikut suka banyak mana kuah yang kita nak

Cara-caranya:
- Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu, masukkan  cili kisar , cili  hijau, tomato sos dan sos spaghetti dan masak hingga naik minyak.

- masukkan ayam/udang dan cube ayam dan gaul rata

- bila ayam dh agak lembut masukkan semua sayur2an dan letak sedikit air

-Letak garam , serbuk perasa dan gula serta  tabus segenggam bawang goring dalam sos dan gaul rata dan biarkan sos menggelegak

-spaghetti boleh digaulkan terus bersama sosnya atau bila hendak dihidangkan....tabur bawang goring, daun bawang dan daun sup serta cili potong...

*Spaghetti boleh direbus kemudian simpan dalam peti sejuk selama seminggu dalam bekas kedap udara , bila nak makan buatkan sosnya atau tuang je sos dah tersedia...






No comments:

Post a Comment