Pizza Ayam & Sayur2an versi 1 |
Pizza Udang & Ayam |
Pizza Ayam & Sayur2an Versi 2 |
Pizza Ayam & Lada Benggala |
Bahan-bahannya:
350gm tepung gandum
1/2 suduteh garam
2 1/2 suduteh/ 1 bungkus Mauripan
200ml air suam
Cara-caranya:
- Bancuh mauripan dengan air & biarkan seketika dalam 15 minit
- Gaulkan tepung bersama garam
- Setelah 15 minit tuangkan bancuhan mauripan ke dalam tepung dan uli perlahan ( jangan diuli sangat takut adunan menjadi liat)
- Tutup mangkuk dan perap selama 2 jam
- Setelah 2 jam dan adunan naik 2x ganda, tumbuk2 sedikit adunan yang diperap tadi untuk membuang anginnya...
- bahagikan adunan kepada dua bahagian dan masukkan serta ditekan2 ke dalam acuan/loyang yang disapu minyak
- cucuk doh pizza dengan garpu tapi jgn tembus & rehatkan selama 20 minit lagi/sehingga naik lagi
- setelah 20 minit, sapu adunan tersebut dengan sos tomato/spaghetti/prego
- tabur diatasnya mengikut citarasa (ayam, daging,udang, sosej, sayur2an dan sebagainya)
- kemudian ditabur dengan keju cheddar & mozarella
- akhir sekali tabur sedikit oregano & serbuk lada hitam(jika suka)
- Bakar Pizza selama 25 minit/ sehingga masak (kontrol api sbb takut roti pizza menjadi keras & garing)
- hidangkan bersama sos tomato/sos cili & mayonais
Pizza Ayam & lada benggala dimakan bersama sos & Mayonis |
No comments:
Post a Comment