Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Friday, 16 March 2012

Traditional Fatt Koh








Bahan-bahannya:

(A)
140gm Nasi
½ suduteh ragi (mama takde ragi jadi guna yis mauripan je)
(Perap 24 jam)

(B)
250gm tepung beras
150gm gula kastor
280ml air

(C)
1 paket ENO (6gm)

 
Cara-caranya:
Gaulkan nasi dan ragi sehingga rata, tutup dengan plastic atau tutup periuk dan perap 24 jam
Setelah 24 jam…+kan Bahan-bahan (B) dan kisar sebati. Letakkan sedikit pewarna & Perap lagi 12 jam
Setelah 12 jam, adunan hendaklah diletakkan sedikit ENO dan kacau sebati sebelum dimasukkan ke dalam acuan untuk dikukus
Sapu acuan dengan sedikit minyak & panaskan kukusan
Setelah itu cedukkan adunan ke dalam acuan kira2 ¼ acuan lalu dikukus (10-15minit)…pasti apinya cukup besar kalau nak apam merekah.
Bila dah masak, sejukkan apam sebelum dihidangkan.
 
Hidangkan bersama kelapa parut + sedikit garam







No comments:

Post a Comment