Tuesday, 20 March 2012
Nasi Delima
Bahan-bahannya:
1 tin susu beras (dimasak seperti biasa)
1/4 kg daging/ayam - (jgn guna yang cincang)
1 labu bawang besar- dimayang
1 suduteh jintan putih - kisar
1 suduteh lada sulah - ikut citarasa nak banyak ke tidak
2 sudubesar minyak sapi/planta/majerin
1 sudubesar minyak
2 ulas bawang merah @ 1/2 labu bawang besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 sudubesar susu cair
2 cili merah - dimayang
sedikit garam & pewarna merah
1/2 tin kacang peas
sedikit daun pudina (utk hiasan)
Cara-caranya:
- Panaskan minyak bersama minyak sapi
- tumis bawang merah & putih yang ditumbuk tadi hingga naik bau
- masukkan daging/ayam dan dimasak hingga empuk
- setelah empuk, masukkan pula jintan putih, kacang peas, cili merah, garam dan serbuk lada sulah & digaul sebati
- masukkan susu cair dan nasi yang dimasak tadi...dan gaul sebati
- Angkat separuh nasi dan ketepikan..
- tuangkan pewarna merah ke dalam nasi yang masih di dalam kuali dan digaul rata
- kemudian campurkan semula nasi yang dikeluarkan tadi dan digaul rata juga
- sedia untuk dihidangkan...hias dengan daun pudina
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment