Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Thursday 15 March 2012

Meehoon Hongkong


Bahan2nya:

4 ulas Bawang putih – potong dadu dan cincang
200gm Ayam – potong kecil
1 bungkus Fish ball – dibelah 2 atau 4 ikut suka
2 batang Fish cake – dipotong2
3 sudubesar Lada sulah(kalau letak banyak lagi sedap)
1 batang Lobak merah – sagat/potong memanjang macam btg mancis
5 tangkai Argerik/cendawan hitam – direndam dan hiris memanjang selebar 1 cm
1 bungkus Putik jagung – dipotong 2 dan dibelah 4
½ cawan Sos tiram
¼ biji Kobis panjang – dihiris2
300gm Udang hidup (buang kulit dan direbus kulitnya dan dikisar bersama air rebusan & perah)
2 sudubesar Tepung jgg bancuh dgn sedikit air
Sedikit gula untuk memancing rasa
Bawang goring untuk tabur
Minyak untuk menumis

Meehoon cap ikan emas/kalau tkde yang lain pun boleh

Cara2nya:

Tumis bawang putih hingga naik bau
Masukkan ayam, fish cake,  fishball dan gaul sebati
Masukkan pula lada sulah dan kacau sebati
Tuangkan semua sayur2an kecuali kobis panjang & gaul rata
Masukkan air separas tinggi bahan2 yang dah dimasukkan tadi
Masak semua sehingga sayur2an menjadi empuk dan lembut
Masukkan sos tiram, garam , sedikit gula  dan biarkan mendidih
Bancuh tepung jagung bersama sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah
Tabur bawang goring dan gaul rata

# Udang hidup tadi kalau ada yang tak makan udang ,asingkan dulu kuah ni untuk yang tak makan , baru masukkan air rebusan udang yang dikisar bersama udang hidup ke dalam kuah ni…
Bila semua dah settled masukkan kobis panjang dan tutup api…
Rasalah garamnya cukup ke tak…kalau tak cukup tambahlah ye, tapi hati2 sbb dah ada sos tiram takut terlebih masin

# Meehoon tu goring dalam minyak yang betul2 panas ye, kalau tak dia taknak kembang, takyah dibasuh …goring je terus
Pastu senduk dalam mangkuk dan tuangkan kuahnya…maka bolehlah dimakan…




No comments:

Post a Comment