Kulit Karipap (Resepi Mamak Haji)
4 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan minyak} panaskan
1 sudubesar marjerin} cairkan
3/4 suduteh garam (kalau suka masin boleh lebihkan garam)
Air
Cara:
- Panaskan minyak & marjerin
- Campur garam kedalam tepung & ratakan
- tuangkan minyak panas ke dalam tepung & gaul bersama senduk atau spatula
- tuang air sikit2 dan gaul rata
- uli sehingga doh menjadi licin
- perap 1/2 jam sebelum guna
Inti:
1 kg kentang ( dipotong dadu & rebus bersama 2 sdteh garam)
1 biji bawang besar - diptg dadu
4 ulas bawang putih - dicincang
1 kayu manis, 1 bunga lawang & 5 buah pelaga
2 tangkai daun kari
3 sdbsr (bumbung) serbuk kari
Air paras kentang aje
9 suduteh gula
garam secukup rasa
1 kiub ayam (jika suka)/mama letak serbuk lada sulah je
Segenggam daun sup - dipotong2
2-3 sudubesar bawang goreng (fav. mama ni...tk letak pun tkpe)
** Cara masak inti , seperti biasa ye...
No comments:
Post a Comment