Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Sunday 15 April 2012

Pajeri Epal Hijau





Bahan-bahannya:

8 biji epal (Potong 6)
4 sekawan (kayu manis, buah pelage, bunga lawang & cengkih – untuk menumis
Bawang  besar*
Bawang putih*
Halia *
(* dikisar atau dihiris halus) – ambik dalam 1 senduk

4 sudubesar Serbuk Kari
Garam( ikut citarasa)
Gula (Lagi manis lagi sedap)
1 biji kelapa/ santan – RM2 ( mama guna santan kotak je 200ml + ½ cawan air)
1 keping asam keping yang kecil saje
2 sudubesar kerisek
¼ cawan minyak

Cara-caranya:

Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan hingga naik bau

Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga harum

Masukkan serbuk kari dan kacau rata

Kemudian masukkan santan dan air lalu  dikacau

Masukkan garam dan gula secukup rasa ( lagi manis lagi sedap)

Letak  asam keping jika suka untuk lebih memasamkan

Setelah kelihatan hampir kering baru masukkan epal & kerisek

Kacau sehingga pekat dan terbit minyak

Dah masak hidangkan bersama nasi panas, kalau ada ikan kering lagi best!!











No comments:

Post a Comment