Bahan-bahannya:
Kuah:
1/2 ekor ayam - direbus dan dibakar lalu dicarik
4 ulas bawang putih - dikisar
2cm halia- dikisar
3 biji buah keras - dikisar
1 batang serai - diketuk
(Rebus semua bahan2 di atas sehingga ayam empuk, angkat ayam , bakar & carik. Air rebusan dicampurkan dengan bahan2 # di bawah dan masak hingga gelegak.
1 bungkus sup bunjut#
3 cawan air#
1 cawan santan#
2 suduteh garam
3 sudubesar gula
1 suduteh lada sulah
sedikit bawang goreng untuk ditabur dalam kuah soto
4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga & bunga lawang) -untuk menumis
1 labu bawang besar - dipotong dadu
3 sudubesar rempah soto (mama guna rempah soto Tok Mak)*
3 sudubesar rempah kurma*
Bancuh dengan sedikit air
(Tumis 4 sekawan hingga naik bau dan masukkan bawang besar, tumis hingga layu.Kemudian masukkan rempah2* dan ditumis hingga pecah minyak. Tuangkan ke dalam sup dan dimasak hingga menggelegak dan sebati, baru diletakkan garam, gula dan lada sulah)
Sambal cili:
21 biji cili padi
5 ulas bawang putih
1 cawan kicap masin kipas udang
1 cawan kicap manis kipas udang
1/2 cawan bawang goreng
(Semua bahan dikisar hingga halus)
Meehoon dan kuah soto dimakan bersama nasi impit & soun (sori tktau nak eja) yang digoreng & sambal cili padi
Bahan2 untuk ditabur:
Taugeh(mama tak celur sbb makan mentah lagi sedap)
daun sup & daun bawang -hiris
bawang goreng
ayam yang dicarik
Wallaaaa!!! Selamat menjamu selera...
sedapp nyer Soto ...!!!
ReplyDeleteNina nak semangkuk boleh?? nak extra ayam ehhh
hehehe
Hehehe...Nina, cubalah buat soto ni... mesti anak2 pun suka...:)
ReplyDelete