Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Thursday, 28 June 2012

Laksa Sarawak


Bahan-bahannya:

1 paket (200gm) Perencah Laksa "HJ Manan"(resepi disertakan)
500gm Udang (isi udg direbus dan goreng)
1/2 ketul Dada Ayam (goreng dan carik2)
1 paket Meehoon (direndam)
300gm Taugeh (dicelur)
250ml Pati Santan
Garam & bahan perasa (jika suka)
Gula secukup rasa

1 ikat daun ketumbar (mama letak daun sup & bwg je)-hiris
4 biji telor ayam (jadikan telor dadar, gulung & hiris nipis)
2 batang serai
Air 1.5 - 2 litre

Penyediaan kuah laksa
 
Kulit udang yg sudah dikupas, direbus dgn air bersama serai selama 20 minit
Selepas itu toskan airnya dan masukkan perencah laksa dan kacaukan mengguna api yg perlahan.
Setelah mendidih , masukkan pati santan , garam dan serbuk perasa secukupnya. Tutup api apabila mendidih.

Cara hidangan: 
Masukkan meehoon kedalammangkuk dan letakkan taugeh, telur, isi ayam, udang & 3-4 helai daun ketumbar /daun sup. Masukkan kuah meehoon tadi dan hidangkan panas. Untuk rasa lebih enak, masukkan sambal belacan yg ditumbuk bersama cili dengan perahan limau kasturi.



No comments:

Post a Comment