Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
secubit garam
1 biji telor
pewarna (ikut suka)
Acuan roti jala (seperti gambar di atas)
* Campurkan semua bahan2 diatas dan tapis
* Bahagi dua kalau nak buat dua warna, tapi jika nak buat satu warna pun boleh
* Setelah itu masukkan bancuhan ke dalam acuan
* Sapukan minyak ke atas kuali non-stick pan atau kuali leper untuk capati(kuali biasa pun ok)
* Jalurkan bancuhan mengikut corak yang dikehendaki
* Setelah 3 minit balikan roti jala sebentar dan angkat
* Gulung atau lipat ikut suka
* Hidangkan bersama serawa durian atau kuah kari
Kari Ayam |
Serawa Durian
Bahan-bahan:
Semangkuk durian
seketul gula kabung/melaka/Anau
3 sudubesar gula pasir (ikut citarasa masing2)
1 helai daun pandan (disimpul)
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
1/4 suduteh garam
* Campurkan semua dalam periuk dan dimasak sehingga gula kabung/melaka/anau hancur dan sebati
* Hidangkan untuk dimakan bersama2 dengan roti jala
No comments:
Post a Comment