Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Monday, 25 June 2012

Pie Tee –(Kompilasi Masakan Nyonya)







 
Bahan-bahan:

200ml air
90gm tpg jagung
40gm tpg beras
1 sudubesar tpg gandum
1 biji telor – dipukul sebentar
¼ suduteh garam
¼ suduteh lada sulah
Acuan Pie Tee
·          
      Campur tpg jagung,tepung gandum, garam dan lada sulah dalam mangkuk
·         Masukkan telur dan gaul rata. Tuangkan air sedikit demi  sedikit sambil dikacau hingga sebati.
·         Tuangkan minyak masak dalam kuali secukupnya hingga menutupi acuan Pie Tee. Panaskan dgn api sederhana.
·         Panaskan acuan dalam minyak panas. Celup acuan dalam adunan tepung dan celup dalam minyak panas hingga kuning sikit. Goyang sehingga adunan tanggal daripada acuan. Angkat dan toskan.Buat sampai habis.
·         Bila kulit pie dah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.

Inti:

4 ulas bawang putih – cincang
1 biji cili merah – potong dadu kecil
100gm ayam kisar
Sedikit air
1 biji lobak merah – parut
200gm sengkuang – parut
50gm argerik(cendawan hitam yg liat tu…)/sebenarnya apa jenis sayur pun boleh, mama ada argerik maka gunalah argerik
1 suduteh sos tiram
½ suduteh garam
½ suduteh gula
½ suduteh serbuk ayam
2/3 cawan air
Sedikit minyak bijan(optional- yang ni mama pandai2 tambah

Hiasannya:

1 plain omelet – hiris
Bawang goring (mama campur je…masa tumis inti lagi senang
Sedikit daun ketumbar
·          
      Panaskan 2 sudubesar minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau
·         Masukkan ayam atau bahan2 seafood yg digunakan.kacau hingga masak dan letak sedikit air
·         Seterusnya masukkan sayur2an…masak hingga lembut.
·         Isikan inti dalam kulit pie tee dan hias dengan telur dadar , daun ketumbar dan bawang goring
·         Makan bersama cili sos bawang putih

Bahan2 Sos:
4 biji cili merahm-kisar
2 sudumakan cuka
2 sudumakan air panas
¼ suduteh garam
½ suduteh gula pasir                                                                                                                                           















No comments:

Post a Comment