Kuih Bakar Durian yang lembut dan sedap - sumber dari kenalan FB Puan Chah Ramlan, resepi asal Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :
150 gm isi durian)*
250 ml air*(*dikisar halus)
600 ml santan kelapa segar (guna yang kotak pun ok)
1 cawan gula pasir
1 3/4 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
1/4 camca teh penuh garam halus
Pewarna kuning makanan secukupnya (1/4 camca teh)
2 camca besar minyak sapi, dicairkan
Bijan secukupnya untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 8 inci X 8 inci X 3 inci dengan mentega dan alas dengan aluminium foil, lebihkan sedikit supaya mudah untuk kita mengelurakan kueh bila masak nanti..Ketepikan.
Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 di atas kecuali durian yang
dikisar, minyak sapi dan bijan.
Kacau rata dan tapis, masukkan durian
yang dikisar tadi dan minyak sapi cair. Kacau rata dan tuang dalam bekas
yang telah siap sedia. Tabur bijan rata2.
Bakar selama 45 - 50
minit atau hingga masak dan permukaan kueh kelihatan garing. Mat
selalunya akan akan tukar api oven pada fungsi "grill" dan bakar 5 minit
untuk mendapatkan permukaan yang sedikit garing.
Bila masak, keluarkan kueh dari oven, biar 5 minit, kemudian keluarkan kueh dari tin dan biar betul2 sejuk sebelum dipotong...
No comments:
Post a Comment