Bahan-bahannya:
8 biji epal (Potong 6)
4 sekawan (kayu manis, buah pelage, bunga lawang & cengkih – untuk menumis
Bawang besar*
Bawang putih*
Halia *
(* dikisar atau dihiris halus) – ambik dalam 1 senduk
4 sudubesar Serbuk Kari
Garam( ikut citarasa)
Gula (Lagi manis lagi sedap)
1 biji kelapa/ santan – RM2 ( mama guna santan kotak je 200ml + ½ cawan air)
1 keping asam keping yang kecil saje
2 sudubesar kerisek
¼ cawan minyak
Cara-caranya:
Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan hingga naik bau
Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga harum
Masukkan serbuk kari dan kacau rata
Kemudian masukkan santan dan air lalu dikacau
Masukkan garam dan gula secukup rasa ( lagi manis lagi sedap)
Letak asam keping jika suka untuk lebih memasamkan
Setelah kelihatan hampir kering baru masukkan epal & kerisek
Kacau sehingga pekat dan terbit minyak
Dah masak hidangkan bersama nasi panas, kalau ada ikan kering lagi best!!
No comments:
Post a Comment