Bahan-bahannya:
(A)
1 suduteh yis kering/mauripan
3/4 cawan air
* Campurkan kedua2 bahan di atas dan biarkan seketika dalam 15-20 minit
(B)
1/2 cawan gula melaka/kabung (diracik halus)
3 sudubesar gula pasir
1 helai daun pandan
1 cawan air
* Campurkan semua bahan-bahan diatas dan masak di atas api sehingga larut
* Dah larut, sejukkan dan tapis
(C)
2 cawan tepung (diayak)
secubit garam
* Campurkan kedua2 bahan dan gaul sebati
* Tuangkan bahan (A) & bahan (B) dan gaul sebati
* Tapis bancuhan apam / dikisar dengan mixer untuk mendapatkan tekstur yang halus
* Perap selama 45 minit
* Setelah 45 minit, sapu loyang/acuan dengan sedikit minyak dan dilapik dengan kertas tracing
* Panaskan pengukus (jangan lupa tutup dengan aluminium foil/kain untuk elakkan wap jatuh)...tuang bancuhan yang diperap tadi ke dalam loyang dan dibiarkan 5 minit lagi
* Kukus selama 30 minit /sehingga masak
* Sedap dimakan dengan kelapa yang dicampur dengan sedikit garam
No comments:
Post a Comment