Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Friday, 13 April 2012

Meehoon Bandung penambat hatiku...



Bahan-bahannya:

2 biji Bawang Besar – dihiris halus
4 ulas bawang putih – dihiris
Cili kering – kisar (ikut citarasa)
½ cawan udang kering
200 gm ayam/daging/sotong (potong kecil)- rebus dan ambik airnya
200 gm udang (buang kulit dan rebus kulitnya bersama udang, kisar kulit udang dan tapis ambil airnya)
5 biji kentang – direbus dan dilenyek (ambik air rebusannya sekali)
Air (ikut pekat yang kita kehendaki)
½ botol Tomato sos Kimball (botol kecil) – ikut masam yang dikehendaki
Garam, gula (lebihkan sikit) dan serbuk perasa(optional)

-   Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih hingga layu
-   Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik minyak
-   Kemudian masukkan udang kering dan gaul rata, biarkan hingga naik bau
-   Masukkan ayam/daging/sotong tadi bersama air rebusan
-   Masukkan pula kentang lenyek dan gaul sebati
-   Tambah air ikut pekat yang dikehendaki
-   Tuangkan tomato sos dan biarkan menggelegak
-   Akhir sekali masukkan udang dan air rebusan udang tadi (masukkan kemudian sbb takut ada yang tak makan udang)
-   Garam , gula dan serbuk perasa(mama tak letak, ganti ngan gula je)

Cara menghidang

*Mee ( goring bersama sawi dan taugeh bersama sedikit minyak dalam 5 sudubesar) –ratakan kemudian angkat, kaedah untuk elakkan mee kembang dan agar Nampak berkilat dan cantik.
* Kalau guna meehoon jgn goreng,celur je...cam biasa

Tauhu putih – goring dan potong dan hiris nipis
Sawi – celur *
Taugeh*
Daun sup & bawang
Bawang goring
Limau nipis
Telor - ikut ramai yang makan, sorang sebiji , tu yang best…(panaskan air atas dapur, bila dah gelegak letak 1 sudubesar cuka di dalam air, kemudian pecahkan telor sebiji dalam mangkuk kecil dan tuang ke dalam air tadi…jgn dikacau , tunggu sehingga ia terbentuk baru diangkat…lakukan berapa banyak telor yang nak dimakan.
·        
    Kuahnya kalau dipanaskan menggnakan kaedah steamboat lagi sedap…makan panas2, kalau macam tu telor boleh dipecahkan satu2 ke dalam kuah bila nak makan…

Selamat Mencuba…pandai2lah adjust rasanya ye…



No comments:

Post a Comment