Bahan-bahannya:
2 biji Bawang Besar – dihiris halus
4 ulas bawang putih – dihiris
Cili kering – kisar (ikut citarasa)
½ cawan udang kering
200 gm ayam/daging/sotong (potong kecil)- rebus dan ambik airnya
200 gm udang (buang kulit dan rebus kulitnya bersama udang, kisar kulit udang dan tapis ambil airnya)
5 biji kentang – direbus dan dilenyek (ambik air rebusannya sekali)
Air (ikut pekat yang kita kehendaki)
½ botol Tomato sos Kimball (botol kecil) – ikut masam yang dikehendaki
Garam, gula (lebihkan sikit) dan serbuk perasa(optional)
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih hingga layu
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik minyak
- Kemudian masukkan udang kering dan gaul rata, biarkan hingga naik bau
- Masukkan ayam/daging/sotong tadi bersama air rebusan
- Masukkan pula kentang lenyek dan gaul sebati
- Tambah air ikut pekat yang dikehendaki
- Tuangkan tomato sos dan biarkan menggelegak
- Akhir sekali masukkan udang dan air rebusan udang tadi (masukkan kemudian sbb takut ada yang tak makan udang)
- Garam , gula dan serbuk perasa(mama tak letak, ganti ngan gula je)
Cara menghidang
*Mee ( goring bersama sawi dan taugeh bersama sedikit minyak dalam 5 sudubesar) –ratakan kemudian angkat, kaedah untuk elakkan mee kembang dan agar Nampak berkilat dan cantik.
* Kalau guna meehoon jgn goreng,celur je...cam biasa
* Kalau guna meehoon jgn goreng,celur je...cam biasa
Tauhu putih – goring dan potong dan hiris nipis
Sawi – celur *
Taugeh*
Daun sup & bawang
Bawang goring
Limau nipis
Telor - ikut ramai yang makan, sorang sebiji , tu yang best…(panaskan air atas dapur, bila dah gelegak letak 1 sudubesar cuka di dalam air, kemudian pecahkan telor sebiji dalam mangkuk kecil dan tuang ke dalam air tadi…jgn dikacau , tunggu sehingga ia terbentuk baru diangkat…lakukan berapa banyak telor yang nak dimakan.
·
Kuahnya kalau dipanaskan menggnakan kaedah steamboat lagi sedap…makan panas2, kalau macam tu telor boleh dipecahkan satu2 ke dalam kuah bila nak makan…
Kuahnya kalau dipanaskan menggnakan kaedah steamboat lagi sedap…makan panas2, kalau macam tu telor boleh dipecahkan satu2 ke dalam kuah bila nak makan…
Selamat Mencuba…pandai2lah adjust rasanya ye…
No comments:
Post a Comment