meh kita tinjau resepinya...yang mana resepinya mama ciluk sana ciluk sini dan satukan , maka terciptalah Talam Ubi Ala-ala Mamanur
Bahan-bahannya:
Lapisan bawah:
1 kg ubi (direbus bersama 1/2 suduteh garam dan dilenyek halus.
1 cawan gula pasir
1/2 biji kelapa
segenggam tepung gandum (untuk mengeraskan sikit)
* Gaulkan semua bahan-bahan di atas dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
* Kukus selama 1/2 jam . Buka penutup kukusan dan biarkan selama 5 minit.
Lapisan atas:
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
1 bj telor ( kalau suka,optional)
pewarna (ikut suka)- biarkan warna putih /letak warna kuning
* Bancuh semua bahan-bahan di atas dan tapis...lalu tuang ke atas lapisan bawah dan kukus lagi selama 1/2 jam atau sehingga masak. dah masak kalau ada wap yang menitik, bukakan dulu penutup selama 5-10 minit baru ditutup apinya... Dah sejuk betul baru potong, kalau tak nanti melekat dan jangan lupa guna pemotong plastik yang disapu minyak...
Cuba jangan tak cuba, pasti suka punya...yang ada hangin dalam badan pun lupa nanti hehe...
No comments:
Post a Comment