Ya Allah...macam tak percayalah pulak....minggu lepas mama beli rempah soto kat Pasar Tani sebab teringat nak masak soto atau meehoon soto. Tiba-tiba balik rumah bukak tv, tenguk-tenguk depa tengah tunjuk cara-cara buat soto...minggu ni pulak ada pak sedara bagi pisang embun dalam 6 biji, walaupun tak banyak tapi kalau buat cekodok atau lempeng sedap ni...tiba-tiba dengan kuasa Allah depa pi tunjuk cara-cara nak masak lempeng pisang oatmeal...bagaikan pucuk dicita ulam mendatanglah jawabnya...hehe. Apa lagi takkan nak lepaskan peluang...selalunya apa yang ditunjuk di NLKO resepinya menjadi & sedap!!
Lepas je habis nasi lemak kopi O , mama pun mulalah melenyek pisang...pastu terus bakar & hidang kat suami....tak sangka suka bukan main dia....siap puji kata sedap...mana tak sedap!!Mama hidangkan dengan madu hehe....inilah dia lempeng tu....
Bahan-bahannya:
1 cawan pisang (mama guna 5 biji pisang embun)
8 sudubesar oatmeal
10 sudubesar gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair (tapi mama letak 1/2 cawan je...& mama guna susu tepung sebab susu cair takde)
1 suduteh baking powder
2 sudubesar marjerin
1/2 suduteh garam
Cara-caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan di atas bersama pisang yang dilenyek tadi hingga sebati Biarkan sebentar dalam 15 minit, baru panaskan kuali. Sapu kuali dengan sedikit minyak, lalu sendukkan bancuhan tadi dalam 2 - 3 sudubesar dan bakar sehingga masak / sedikit garing...dah masak hidangkan bersama buah2an seperti apple, oren, betik , temikai atau pisang yang dipotong-potong dan digaul bersama air gula...(mama letak madu je n hias dengan baki pisang yang ada...:)
Rasanya elok gak untuk diet ni...sebab kat sini ada oatmeal, buah-buahan & madu....betul tak?
No comments:
Post a Comment