Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Sunday, 10 July 2011

Lempeng Pisang Oatmeal (NLKO)

Ya Allah...macam tak percayalah pulak....minggu lepas mama beli rempah soto kat Pasar Tani sebab  teringat nak masak soto atau meehoon soto. Tiba-tiba balik rumah bukak tv, tenguk-tenguk depa tengah tunjuk cara-cara buat soto...minggu ni pulak ada pak sedara bagi pisang embun dalam 6 biji, walaupun tak banyak tapi kalau buat cekodok atau lempeng sedap ni...tiba-tiba dengan kuasa Allah depa pi tunjuk cara-cara nak masak lempeng pisang oatmeal...bagaikan pucuk dicita ulam mendatanglah jawabnya...hehe. Apa lagi takkan nak lepaskan peluang...selalunya apa yang ditunjuk di NLKO resepinya menjadi & sedap!!

Lepas je habis nasi lemak kopi O , mama pun mulalah melenyek pisang...pastu terus bakar & hidang kat suami....tak sangka suka bukan main dia....siap puji kata sedap...mana tak sedap!!Mama hidangkan dengan madu hehe....inilah dia lempeng tu....




Bahan-bahannya:


1 cawan pisang (mama guna 5 biji pisang embun)
8 sudubesar oatmeal
10 sudubesar gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair (tapi mama letak 1/2 cawan je...& mama guna susu tepung sebab susu cair takde)
1 suduteh baking powder
2 sudubesar marjerin
1/2 suduteh garam


Cara-caranya:


Campurkan kesemua bahan-bahan di atas bersama pisang yang dilenyek tadi hingga sebati  Biarkan sebentar dalam 15 minit, baru panaskan kuali. Sapu kuali dengan sedikit minyak, lalu sendukkan bancuhan tadi dalam 2 - 3 sudubesar dan bakar sehingga masak / sedikit garing...dah masak hidangkan bersama buah2an seperti apple, oren, betik , temikai atau pisang yang dipotong-potong dan digaul bersama air gula...(mama letak madu je n hias dengan baki pisang yang ada...:)


Rasanya elok gak untuk diet ni...sebab kat sini ada oatmeal, buah-buahan & madu....betul tak?




No comments:

Post a Comment