Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Tuesday, 5 July 2011

Ayam Goreng Berempah...


Bahan-bahan:-

* 4 labu bawang merah
* 6 batang serai
* 2 tongkol lengkuas(mama tak letak sbb tkde stok)
* 1 inci halia (kalau tkt buang angin je, tkyah letak hehe)
* 3 sudu rempah kari ikan
* 3 sudu kunyit babas
* 5 sudu cili kering (blend)
* 5 helai daun kari(banyak lagi wangi)
* 5 tangkai cili kering dipotong 3
* sedikit serbuk perasa
* Garam 1 sdteh/atau ikut masin yang dikehendaki
* Gula – pemancing rasa dalam 1 sudubesar
* 1 biji telor
* sedikit tepung gandum dalam 1 sudubesar(optional)

Cara Memasak:-

1. Ayam dipotong 16/atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
2. Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam/ semalaman..
3. Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (mama biarkan jek..tak hangus pun, cuma gelap sikit je hehe...sedang2 sedap je untuk dimakan..:)
4. Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
5. Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.



No comments:

Post a Comment