Pada penggemar ikan rebus, la ni tak payahlah lagi, nak beli kat pasar-pasar...sebab kita tak tau , kehalalannya...senang buat sendiri je lagi sedap dan menyelerakan...ada pulak sambal belacan. Fuhh!!Sah mak & bapak mertua lalu pun tak nampak....tak percaya cuba...
Bahan2nya:
Ikan kembung 1 kg (siang & cuci bersih)
Air (dalam sejengkal ikan2 ni tenggelam)
2-3keping asam keping
garam 1/2 suduteh atau ikut masin yang kita kehendaki
Gula pemancing rasa kalau nak, letak sikit je...
2 sudubesar minyak masak
Cara2nya:
-campurkan kesemua bahan2 di atas kecuali minyak masak, & rebus hingga , air hampir kering baru masukkan minyak .Rebus lagi sehingga kering sikit, tapi jangan sampai ikan tu melekat di kuali / periuk...
* Ikan rebus ni boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan diletak dalam freezer kalau nak simpan lama...bila perlu baru dikeluarkan dan goreng...garing dan rangup...
Selamat mencuba & menjamu selera
No comments:
Post a Comment