Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Sunday, 17 July 2011

Kari kepala Ikan Merah Mamanur (tanpa santan)



Bahan-bahan:

1 Kepala Ikan Merah
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
Semua bahan-bahan bertanda * hendaklah dihiris untuk tumisan bersama 4 sekawan (1 bunga lawang ,5  buah pelaga , 1 kayu manis , 1 suduteh halba) & 1 tangkai daun kari


2 batang serai (ketuk)
Asam jawa sebesar ibujari (ambik 3 sudubesar je...jgn masam sgt)
2 cawan susu cair(mamak suka letak susu, tapi mama tak suka...jadi mama letak air biasa je untuk kuahnya)
2 biji cili hijau (belah dua & buang biji)
10 biji kacang bendi
2 biji tomato (belah 4)
1 - 1 1/2 suduteh Garam
2 suduteh gula untuk memancing rasa(tk suka ltk skt je)
2 sudubesar bawang goring ( kalau tak suka takyah letak)
.

Bahan-bahan untuk dikisar:

7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji cili hijau
3 sudubesar serbuk rempah kari BABAS
1 sudubesar serbuk cili atau beberapa tangkai cili kering (ikut pedas yang dikehendaki)

Cara-caranya:
Panaskan minyak dalam 3 sudubesar
Tumis bahan-bahan yang dihiris bersama rempah ratus hingga naik bau
Masukkan pula bahan-bahan kisar dan gaul sebati, masak hingga pecah minyak
Masukkan kepala ikan dan gaul rata
Kemudian masukkan air asam jawa dan air (sekadar tenggelam ikan yang dimasukkan tadi)
Biarkan sehingga ikan masak baru dimasukkan garam,gula , cili hijau,  bendi dan tomato . Biarkan menggelegak sebentar baru ditabur bawang goring...
Dah masak angkat dan hidangkan...meletop!!!



No comments:

Post a Comment