Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Saturday, 14 May 2011

Tat Telur ala2 Portugese




Bahan2 untuk kulitnya:

160g butter
80gm gula castor
1 suduteh vanila
secubit garam
1/2 biji telur
250gm tepung gandum

- pukul butter & gula hingga sebati
- masukkan telur dan gaul sebati
- akhir sekali masukkan tepung gandum dan diuli sebati hingga menjadi doh
- perap dalam peti sejuk selama 30 minit
- setelah 30 minit, ambil doh sebesar guli/bola golf & tekankan ke dalam acuan tat
- kemudian cucuk2 doh menggunakan garpu tapi jangan sampai tembus...nanti bisa bocor!!
- Panaskan oven sehingga 180 drjh celcius. Bakar selama 20 minit /sehingga berwarna kekuningan
- Biarkan sejuk selama 5-10 minit , baru dikeluarkan dari acuan.

Inti:

1/4 cawan gula halus
1/4 cawan susu cair/segar
1/4 cawan whipping cream
3 biji telur kuning
1/4 suduteh esen vanila
- panaskan oven 200 darjah celcius
- campurkan kesemua bahan2 dan kemudian tapis
- masukkan ke dalam botol tomato sos/piping bag dan paipkan ke dalam kulit tat
- bakar selama 10 minit/sehingga masak
- makan sampai kenyang...hehe

No comments:

Post a Comment