Sunday, 1 May 2011
Laksa Perak Makngah
Bahan-bahannya:
Laksa 4 Bungkus (direndam semalaman & direbus hingga lembut)
Ikan sardin 1 kg
Ikan kembong 2 kg(kedua2 ikan direbus dan diasingkan tulang2nya)-isinya dikisar(berasingan dari tulangnya) & tulang ditambah sedikit air dan dikisar juga , kemudian ditapis ambil airnya saje...
Bawang besar 5-6 biji - kisar
bawang putih 1 labu - kisar
cili kering 20 tangkai - kisar
serai 5 batang - hiris dan kisar
belacan sebesar ibujari -kisar
daun kesum 2 ikat
bunga kantan 2 batang (masa buat laksa ni bunga kantan tkde stok)
asam keping segenggam
garam
serbuk perasa(optional)
Air secukupnya
- Semua bahan-bahan di atas dikisar kecuali *[daun kesum, bunga kantan, asam keping]. Kemudiandicampurkan kesemuanya didalam periuk dan ditambah dengan air secukupnya dan biarkan menggelegak. Masukkan garam dan serbuk perasa dan biarkan sehingga kuah benar2 masak dan pekat sedikit baru diangkat.
- Hidangkan laksa bersama kuahnya serta ditabur cili masak/cili padi (hiris bulat), timun (dihiris halus memanjang), salad(hiris), bawang (dihiris bulat) dan telur yang telah direbus serta asam limau kasturi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment