Tepung gandum 3 cawan
Tepung ubi 2 cawan
Gula kabung/gula merah 1 cawan
Gula kabung/gula merah 1 cawan
Gula pasir ¾ cawan
Air kapur 2 suduteh
Emulco chocolate 1 suduteh
Air kapur 2 suduteh
Emulco chocolate 1 suduteh
Garam 1 suduteh
Air 9 cawan
Cara2nya:
· Masak gula kabung dan gula pasir dengan air sehingga larut. Kemudian tapis
· Ayak bersama tepung gandum dan tepung ubi kedalam mangkuk
· Campurkan air kapur kedalam air gula dan kacau sebati
· Gaulkan garam dan tepung , kemudian tuangkan air gula merah ke dalam tepung dan kacau perlahan sehingga sebati
· Setelah sebati, tapis bancuhan dan masukkan ke dalam Loyang yang disapu dengan sedikit minyak atau dilapik dengan plastic agar tak melekat
· Kukus kaswi selama 45 minit /sehingga masak
· ½ biji kelapa digaul dengan ½ suduteh garam dan ditabur atas kuih atau disalutkan sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment