Shanty tuan punya resepi ni akan berangkat ke Australia beberapa jam saja lagi, untuk mengikut suaminya bertugas di sana selama 2 tahun, semoga mereka selamat sampai ke destinasi dan perjalanan mereka dipermudahkan Allah...,Aamiin..
Tuesday, 29 March 2011
Kek Sarang Semut
Resepi ni mama terima dari Shanty rakan FB kira-kira beberapa bulan yang lalu. Terima kasih atas pemberian resepi ni...memang sedap!!Suami dan anak-anak suka sangat...
Shanty tuan punya resepi ni akan berangkat ke Australia beberapa jam saja lagi, untuk mengikut suaminya bertugas di sana selama 2 tahun, semoga mereka selamat sampai ke destinasi dan perjalanan mereka dipermudahkan Allah...,Aamiin..
Bahan-bahannya:
A.
2 cawan gula
2 cawan air
- Masak gula hingga hangus dengan api perlahan, kemudian baru masukkan air dan masak sehingga gula menjadi cair.
B.
8 biji telor
2 sudumakan butter
2 cawan tepung gandum
2 suduteh soda bicarbonate
1 suduteh vanila esen
1/2 tin susu pekat (tin kecik)/1/4 jika tin besar/130gm
- Pukul telur hingga kembang, kemudian masukkan butter.
- Pukul sekejap saja, kemudian masukkan bicarbonate of soda , vanila esen dan susu pekat dan pukul sebati.
- Kemudian masukkan pula air gula hangus tadi dan gaul rata.
- Perap adunan selama 1 - 2 jam sebelum dibakar.
- Bakar selama 1 jam @ sehingga masak.
Shanty tuan punya resepi ni akan berangkat ke Australia beberapa jam saja lagi, untuk mengikut suaminya bertugas di sana selama 2 tahun, semoga mereka selamat sampai ke destinasi dan perjalanan mereka dipermudahkan Allah...,Aamiin..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment