Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Monday 30 January 2012

Yorkshire Pudding

Genap 2 bulan dah beli buku taste Baking dari Books of Charity, tapi tk pernah cuba buat...tiba2 hari ni mama teringin lak nak mencuba resepi kat dalam buku ni...Mama cuba yang senang dulu, yang bahannya tak susah nak cari dan memang ada kat rumah...tenguk punya tenguk Yorkshire Pudding ni lah yang paling mudah, lagi pun yang best tu boleh difrozenkan pulak hehe....






 
Yorkshire Pudding


1 cawan tepung gandum

100ml susu segar

60ml air

1 biji telor

Secubit garam

Sedikit minyak untuk disapu pada acuan

1      Panaskan oven sehingga 220 drjh C, gas 7

)      Ayak tepung gandum dan campurkan secubit garam

3     Pukul telor dengan air menggunakan garpu hingga sebati

4      Tuangkan bahan (3) kedalam tepung dan gaul rata

5      Kemudian masukkan susu dan kacau lagi hingga sebati

6      Sapu acuan dengan sedikit minyak dan panaskan dalam oven selama 5 minit

7     Tuangkan bancuhan ke dalam acuan dan bakar selama 25-30 minit/sehingga kuning keemasan

8      Dah masak , angkat dan taburkan icing sugar diatasnya…


*Boleh dimakan bersama jem strawberry, blueberry dan kastad

*YP ini boleh disejukbekukan


No comments:

Post a Comment