Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Saturday, 19 January 2013

Meehoon Hongkong



 


Bahan2:

4 ulas bawang putih - dihiris 1 biji cili merah - dipotong ayam/udang/sotong/daging (utk perencah) 2 sudubesar sos tiram
sedikit sayur sawi ( atau apa saja yg suka)
1-2 suduteh lada sulah (ikut pedas yg dikehendaki)
Air secukupnya
2 - 3 sudubesar bawang goreng (+kan dalam kuah)
 

Meehoon (digoreng dalam minyak yg banyak)
garam secukup rasa
sedikit gula (kuah manis2 sikit baru sedap)
1 sudubesar tepung jagung(bancuh dgn air)- resepi asal guna telur putih utk memekatkan tapi mama guna tpg jagung je , sbb nak pecahkan telor sebiji2 dalam kuahya. Ikut citarasa masing2lah ye...

Cara: 


Tumis macam wat sup biasa
Bila nak hidang letakkan meehoo yg sudah digoreng dalam mangkuk dan curahkan kuahnya...seronok dgr bunyinya hehe...bila kena curah ngan kuah panas. Tabur daun sup dan bawang serta bawang goreng.
Selamat mencuba!!






No comments:

Post a Comment