Tauhu , bawang goreng, limau nipis, cili merah &hijau , daun sup & bwg |
Mee, sawi & taugeh - digoreng sebentar |
Kuah Mee Bandung |
2 biji Bawang besar - dimayang
4 ulas Bawang putih - dimayang
1 cawan udang kering - dikisar
cili kering kisar - ikut citarasa pedas yang dikehendaki
7 biji kentang - dikupas, potong dadu dan direbus--->lenyek/blend
100 @ isi ayam, udang ,sotong - direbus dan diambil rebusannya
1/2 - 3/4 botol sos tomato maggi (botol besar)
air secukupnya
2 - 3 suduteh Garam
3 sudubesar gula
sedikit serbuk perasa - optional
sedikit bawang goreng untuk ditabur dalam kuah
beberapa biji telur (panaskan air + 1sudubesar cuka, pecahkan telur dalam senduk dan biarkan ia terbentuk dan keras)
Cara-cara membuat kuahnya:
1) Panaskan 3 sudubesar minyak & tumis bawang merah dan putih hingga layu
2) Masukkan cili dan tumis hingga naik bau
3) masukkan pula udang kering dan gaul sebati
4) gaulkan kentang yang dilenyek, beserta air rebusannya dan juga ayam dan udang serta sotong tadi
5) campurkan ayam, udang dan sotong tadi
6) sos tomato bersama air secukupnya
7) garam, gula dan serbuk perasa
8) biarkan menggelegak seketika
9) tabur sedikit bawang goreng dan tutup api
Hidangkan Mee bersama tauhu , daun sup & bawang, bawang goreng dan limau nipis...jgn lupa tuangkan kuahnya...kalau tak makan kering lerr,,,hehe
No comments:
Post a Comment