Source: MyResipi_Sofinar (Tkasih Sofinar)
Bilangan: 18 biji @ 60gm
BAHAN2:
2 sb Mentega
2 sb Minyak Masak
2 sb Gula
300ml Air Suam
6g Yis Segera
500g Tpg Gandum
2 sb Minyak Masak
2 sb Gula
300ml Air Suam
6g Yis Segera
500g Tpg Gandum
CARA2:
1. Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam.
2. Tepung di gaul dengan yis.
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental.
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental.
4. Perap selama 1jam dalam bekas yang tertutup.
5. Uli semula dan buat bulat-bulatkan dalam 18 biji.
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm.
5. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
6. Sedap dimakan bersama kari ayam/daging/sayur.
5. Uli semula dan buat bulat-bulatkan dalam 18 biji.
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm.
5. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
6. Sedap dimakan bersama kari ayam/daging/sayur.
Doh di atas boleh juga dijadikan bun biasa, cara-caranya adalah begini...jom ikut mama!
- Selepas doh diperap, tumbuk2 doh & uli doh sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. Mama guna doh roti Arab yang dah dibulatkan je...
- Atur doh yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi/(bulat bentuk ikut suka) yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan(mama tabur gula je) di atas doh roti , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair. Selamat Mencuba.
Nota :
- tips supaya bijan melekat pada roti, mula-mula gliss roti dengan telur dan tabur bijan, masa baki bakaran ade lebih kurang 10 minit, buka pintu oven dan spray roti tadi dengan air, InsyaAllah bijan tu akan lekat elok je atas roti nanti.
No comments:
Post a Comment