Kalau ado yang nak cubo ikut yo cagho sei ni ...
Bahan-bahannya:
2 - 3 ikat pucuk ubi
Bawang merah 21 - dihiris
Bawang putih 7 ulas - dihiris
Halia sebesar ibujari-hiris halus
Serai 5 batang - diketuk
Cili kering/serbuk cili/cili padi –ikut pedas yang dikehendaki – kalau cili dikisar, yg serbuk + sedikit air je
Serbuk kunyit – 1 suduteh
Rempah kari - 2 sudubesar
Ikan bilis - segenggam
Santan(kalau beli santan pastikan dicampur dgn sedikit air)3 biji kelapa /ikut lemak yang kita mau
Garam - secukup rasa
Gula – secukup rasa
Serbuk perasa – optional
Cara-cara
MasukkanBawang merah, bawang putih , halia, serbuk kunyit , serbuk cili , serbuk kari, ikan bilis & serai serta santan ke dalam kuali dan dimasak dengan api kecil sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan pucuk ubi dan dikacau selalu agar tak melekat dan hangit
Masukkan garam , gula dan serbuk perasa
Masak sehingga kering dan sedikit garing dengan api yang kecil.
·
Resopi ni tkdo sukatan yang topek…main lobur yo! Sebonar eeii, tapi ni mama ikut cagho mama yo…nanti sapo2 ado yang nak buek, pandai2lah adjust ghaso eeii yo…teknik samo yo…
Resopi ni tkdo sukatan yang topek…main lobur yo! Sebonar eeii, tapi ni mama ikut cagho mama yo…nanti sapo2 ado yang nak buek, pandai2lah adjust ghaso eeii yo…teknik samo yo…
No comments:
Post a Comment