Mamanurashikindapurrezekiku

Mamanurashikindapurrezekiku
Kaulah penglipurlara & pengubat sepiku...

Tuesday, 7 June 2011

Bengkang Roti/Puding Roti bersos kastard


Alamak!Roti tu nanti kalau tak makan, dia akan luput tarikh...nanti kena humban dalam tong sampah kesian dia...tiba2 mama teringat kat puding roti, dulu2 ada gak buat tapi la ni dah lama tak buat..Mama suka makan manis2 ni. Dari roti tu terbuang lebih baik buat bengkang roti, insyaallah habis masuk perut...Resepi dah lama simpan tapi tak cuba2...dulu2 tu kurang menjadi sebab bila dapat resepi sukatannya kurang tepat, mama tak pandai sangat nak agak2, kalau masak lauk tu boleh ler agak2 tapi kalau kuih2 manis gini takut tak menjadi...


Alhamdulillah, resepi yang mama cuba ni dapat memenuhi citarasa...sedap!! Lain kali leh buat lagi, anak2 pun suka...


Bahan-bahan:

* 8 keping roti (gardeniar)
* 2 cawan susu segar (HL)-rendam bersama kedua2 bahan ini     dalam 45 minit.
* 2 sudubesar majerin/butter-cairkan
* 2 biji telor
* 1 suduteh esen vanila
* 1 sudubesar tepung jagung
* 4 sudubesar gula

-  campurkan semua bahan-bahan * bersama roti yang direndam tadi dan digaul sebati

-  tuang dalam loyang yang sudah disapu dengan majerin dan tabur chocolate chip, almond, kismis (ikut citarasa) dan bakar selama 30minit/sehingga masak pada suhu 180drjh C. Dah masak biarkan sejuk dulu baru dikeluarkan dari loyang dan dipotong.


Bahan-bahan kastard:

* 2 cawan susu segar atau 1 tin susu cair
* 2 sudubesar gula@susu pekat manis (mama letak dua2 [1 sudubesar gula + 1 sudubesar susu pekat manis)
* 2 sudubesar tepung kastard

- campurkan kesemu bahan2 dan masak di atas api sederhana sehingga sedikit pekat dan masak.(jgn terlalu pekat, biar cair sikit seperti sos...mama buat dah terpekat.
- sejukkan sebentar sebelum dihidangkan bersama bengkang roti...

No comments:

Post a Comment